1. Flytte fra Norge til Spania

Innholdet på disse sidene er etter beste evne skrevet av en legperson. Du må selv vurdere, eller søke juridiske råd, om saker som gjelder deg selv. Jeg anbefaler at man bruker profesjonell hjelp til alle aktiviteter man plikter å utføre som innbygger i Spania. Vurder nøye om du også trenger det i forhold til norske myndigheter.

Nedenfor skriver jeg om plikter og rettigheter ved flytting fra Norge til Spania.

Plikt om å melde utflytting fra Norge
Når du har bodd utenfor Norge i 183 dager (6 måneder) har du plikt til å melde flytting til Folkeregisteret/Skatteetaten. Når du leser mine beskrivelser vil du se at jeg stadig kommer tilbake til 6 måneder eller 183 dager. Der du oppholder deg mer enn 6 mnd (mer enn 182 dager) er ditt skattemessige bosted. Les mer om Skatt nedenfor.

Hvordan du melder flytting kan du se på side 2 Emigrere fra Norge.

Lovlig opphold i Spania
Etter EU reglene kan du oppholde deg sammenhengende i Spania i tre måneder. Etter dette har du plikt til å registrere deg ved å oppgi din oppholdsadresse på Rådhuset. Om du reiser tilbake flere ganger, og oppholder deg i Spania i mer enn 182 dager i løpet av et år blir Spania ditt skattemessige bosted, uansett om du har meldt flytting eller ikke. Du har da plikt til å immigere. Som EU borger vil dette si at du blir spansk innbygger. Om du tenker at du unngår spansk skatt om du ikke registrerer deg vil jeg advare mot dette. Dette kan føre til både skattekrav og bøter. Skatteplikten etter 182 dager gjelder også ved fysisk opphold. Om du ikke har registrert deg som loven krever kan du få bøter også for dette. For informasjon om hvordan du skal registrere deg, se side 3 Hvordan immigrere i Spania og side 5 EU regler.

AAP
I kjølvannet av NAV skandelen fremkommer det at man kan oppholde seg i andre EU land dersom det ikke påvirker vilkår for AAP og de plikter du har. Jeg oppfordrer til å være varsom, dersom du blir innkalt til et møte eller en aktivitet på kort varsel kan det hende du ikke når frem i tide. Du kan da minste AAP. Men generelt sett kan du oppholde deg i Spania i tre måneder før du må registrere deg.

Uføretrygd
Man må søke NAV om å eksportere uføretrygden til Spania, det er ca. tre måneders behandlingstid. Jeg logget meg på NAV og sendte en melding, dette ble akseptert som søknad. Om du er norsk statsborger, og har bodd 20 år i Norge etter at du fylte 16 år, er søknaden kun en formalitet. Når søknaden er innvilget fortsetter Uføretrygden som før og kan utbetales til norsk eller spansk konto. Det vil ikke ha betydning når du går over til pensjon, du beholder dine rettigheter i Statens Pensjonskasse. Om du er 100% ufør i Norge heter det på spansk "Incapacidad permanente absoluta". Les mer om du ulike uføre gradene i denne linken, du kan velge engelsk språk ved behov; Seguridad Social

Skatt
Jeg gjør oppmerksom på at Skatteetaten kan feilinformere deg når du flytter til Spania, les mer om det nedenfor. Først beskriver jeg hva du plikter å gjøre.

I henhold til EU direktiv er du pliktig å immigrere etter 183 dagers opphold i et annet EU land. Fra og med den 183'dje dagen er du skattepliktig til Spania uansett om du har immigrert eller ikke. I henhold til Skatteavtalen mellom Norge og Spania, og EU regler, har Spania skatteretten også ved fysisk opphold. Du leverer din første selvangivelse året etter at du kom. Du får da spansk skattesertifikat slik at du kan stoppe skatten i Norge, samt få tilbakebetalt innbetalt skatt. I Spania skal du ikke betale forskuddskatt som ufør eller pensjonist, men betale når skatteoppgjøret er klart. Du kan fortsatt eie bolig i Norge, men skal betale eiendoms- og formueskatt i Norge.

Etter at du har bodd i Spania i mer enn seks måneder skal du altså betale skatt til Spania. Dersom  spanske myndigheter oppfatter at du bor her uten å ha registrert deg, og/eller uten å betale skatt, kan du få både bøter og skattekrav tilbake i tid. Dette er ingen myte, jeg kjenner flere som har fått politi og skattemyndigheter på døren.

Les mer på side 4 EU regler og side 5 Skatteavtalen mellom Norge og Spania.
Husk at du selv har plikt til å sette deg inn i reglene og registrere deg i Spania. Se også side 3 Hvordan immigrere i Spania.

Feilinformasjon fra Skatteetaten
Uten hjemmel i gjeldende lover forsøker norske skattemyndigheter å holde på skattepengene dine. Om du leser på nettsider, ringer eller ber om informasjon på Alt Inn, får du misvisende og/eller feil informasjon. Dette er svært forvirrende. De hevder du skal betale skatt til Norge i 3 år, deretter kildeskatt 15%. Videre informerer de at du ikke kan eie bolig i Norge og at du kun kan oppholde deg i Norge i 61 dager de tre første årene. Dette er interne norske skatteregler som må vike for Skatteavtalen med Spania og EU reglement, du trenger derfor ikke forholde deg til dem. Skatteetaten bryter veiledningsplikten (Forvaltningsloven §11) når de unnlater, og/eller gir misvisende  informasjon. Jeg anbefaler deg å bruke Alt Inn slik at du har alt skritflig, det kan du trenge om du kommer i en skattetvist.

Det er en omfattende øvelse å levere selvangivelse i Spania, man bør benytte en spansk revisor som har god kjennskap til reglene som gjelder for akkurat deg. For eget vedkommende prøvde jeg først selv, noe som er håpløst når man ikke kan spansk. Deretter prøvde jeg en regnskapsfører som ikke fikk det til. På tredje forsøk ble selvangivelsen levert. Pass på at du har en avtale med revisor hvor det fremkommer at du ikke skal betale om oppgaven de har fått ikke lykkes.

Skatt for uføre
I ulike medier har det vært beskrevet at man ikke betaler skatt i Spania om man er ufør, dette kan være tilfelle. I Spania regnes uføretrygd som vanlig inntekt (som i Norge), men man får et skattefradrag i henhold til uføregrad, noe man ikke gjør i Norge. Om man kan dokumentere at man er helt eller delvis ufør etter spanske regler vil man kunne være fritatt for deler av, eller hele skatten.

Imidlertid nekter Spanske skattemyndigheter å godta uførebevis fra Norge, de hevder man må gjennom spansk utredning. Jeg henvendte meg til EU og fikk klart svar; Spania har ikke lov til å gjøre dette da det er diskriminering i henhold til EU direktiv. Også i Skatteavtalen mellom Norge og Spania står det i Artikkel 25 at Spania ikke kan diskriminere norske immigranter i forhold til spanske statsborgere. Min advokat har sendt klage til spanske skattemyndigheter som nå erkjenner at de ikke kan kreve spansk utredning. Imidlertid krever de et fullstendig norsk Uførebevis som NAV ikke vil gi. Så lenge man betaler Trygdeavgift til norske myndigheter har man krav på nøyaktig dokumentasjon i henhold til Trygdeforodningen i EU (den samme forodningen som i NAV skandalen). Dette har jeg beskrevet detaljert i et varsel jeg har sendt til relevante myndigheter, Klikk her.

Les mer om uførebevis på side 2 Hvordan emigrere fra Norge og side 3 Hvordan immigrere i Spania. 

Medlemskap i Folketrygden (Europeisk Helseavtale S1, tidligere E121)
Når man melder flytting til Spania opphører medlemskapet i Folketrygden umiddelbart, medlemskapet følger altså ikke skatten eller hvor man betaler selve avgiften. Man må fortsatt betale Trygdeavgift til Norge. Europeisk Helseavtale innebærer at man kun får helsehjelp i Norge ved akutte tilfeller, all annen helsehjelp vil måtte foregå i Spania. Helsemyndighetene i Spania ligger på topp i verden og er høyere rangert enn de norske. Sykehusopphold er gratis, men med lavere pleiekvalitet enn i Norge. Alle lege- og spesialistkonsultasjoner er gratis. Man må betale 10% på reseptbelagte medisiner, noe som blir veldig lite ettersom medisiner allerede er vesentlig billigere enn i Norge. Tannpleie må man betale selv dersom det ikke er akutt.

Når man har meldt flytting til Spania søker man Helfo om S1 (tidligere E121).  Da vil man måtte betale 8,2 eller 9,1 % i Trygdeavgift til Norge. Man kan ikke betale Trygdeavgift direkte til Spania. S1 vil gi deg rett til helsetjenester på lik linje med en spansk innbygger. Er du ufør kan du miste rettigheter du har hatt i Norge. Seguridad Social vil ikke anerkjenner uførebevis fra Norge, noe som kan frata deg rett til å få honnørkort, rehabilitering, rullestol, pleie etc. Seguridad Social bruker feil lovanvendelser i Trygdeforordningen. Også norske myndigheter er en aktiv part i dette ettersom de ikke vil oversende tilstrekkelig informasjon til Spania. Dette er en sak jeg jobber med.

Alternativt til S1 kan man velge privat forsikring. I mitt tilfelle har jeg ikke funnet et privat forsikringsselskap som vil forsikre meg ettersom jeg har kroniske sykdommer. Og det er jo også grunnen til at jeg er ufør. Men jeg vil ikke anbefale dette uansett, spesielt om du er ufør eller pensjonist. Eventuelt kan du ha en privat tilleggsforsikring.

Om man flytter tilbake til Norge vil man bli medlem i Folketrygden igjen fra første dag.

Om du har spørsmål kan du sende dem til retning.syd@gmail.com