6. Skatt i Spania

Innholdet på disse sidene er etter beste evne skrevet av en legperson. Du må selv vurdere, eller søke juridiske råd, om saker som gjelder deg selv. Jeg anbefaler at man bruker profesjonell hjelp til alle aktiviteter man plikter å utføre som innbygger i Spania. Vurder nøye om du også trenger det i forhold til norske myndigheter.

Generelt om skatt i Spania

Dette omhandler skatt på inntekt, uføretrygd og pensjon.

Man levererer selvangivelse til Agencia Tributataria fra 1. april til 30. juni. Som immigrert skattebetaler omtales man som "RECIDENCIA FISCAL EN SPANIA" og blir tildelt et egen skattenummer; NIF. Vær oppmerksom på at man må ha levert sin første selvangivelse til Spania for å få skattefritak i Norge. Det første året man leverer selvangivelse til Spania kan man bli dobbeltbeskattet. Du har da krav på skatten tilbake fra Norge. Les mer om dette og hvordan du går frem på side 2 Hvordan emigrere fra Norge og side 3 Hvordan immigrere i Spania.

Du finner relevante EU regler på side 4. På side 5 finner du informasjon om Skatteavtalen mellom Spania og Norge. Disse reglene beskriver fra hvilket tidspunkt du er pliktig å betale skatt i Spania.

I Spania har man faste prosentsatser på vanlig inntekt, disse kan variere noe fra region til region. Uføretrygd og pensjon skattes som inntekt, men det gis fradrag. Les mer nedenfor. Skattesatsene kan du finne på sidene til EU; Skattesatser Spania

Skatt av uføretrygd

Som norsk resident i Spania har man etter loven rett på skatt etter like vilkår som en spansk ufør. Imildertid er dette en rett som vanskelig å få innfridd. Les mer nedenfor, først skriver jeg om hvordan de spanske fradragsreglene er;

Ufør
Helt skattefritak for 100% ufør
Høyere enn 65% - fradrag på 9.000 Euro 

Gradert ufør 33% til 65% - fradrag på 3.000 Euro

Uførefradrag for gradert ufør kommer i tillegg til standardfradrag;
Under 65 år, 5.550 Euro
Over 65 år, 6.700 Euro
Over 75 år, 8,100 Euro

Man skal også ha fradrag for trygdeavgift betalt til Norge.

Fradrag kan også gjelde den som forsørger en ufør.

I tillegg kan man få særfradrag for særskilte utgifter. Men dette er komplisert, bruk en regnskapsfører som kjenner reglene.

Vanskelig å få innfridd uførefradrag

I henhold til Agencia Tributaria (den spanske skatteetaten) er det skattefritak for 100% ufør og skattefradrag for gradert ufør. Dette kan du lese mer om på hjemmesidene til Tributaria i linken som følger, du kan velge engelsk språk oppe til høyre på siden;  Skattefritak og fradrag Tributaria

Allikevel vil de fleste oppleve at Tributaria ikke godtar uførebevis fra NAV. Dette kan ha fire årsaker meg bekjent;
  1. Uførebeviset fra NAV er ufullstendig. Det skal fremkomme at man er "Incapacidad permanente absoluta". I tillegg bør man Apostillestemple beviset. Les mer om hvordan man skaffer beviset på side 2 Hvordan emigrere fra Norge. For å støtte opp om uførebeviset er det viktig at du leverer riktig Årsoppgave på norsk/engelsk fra NAV, der fremkommer det også at du er 100% ufør. Den laster du ned fra Dine sider på NAV.
  2. Tributaria omgår reglene for skattefradrag ved å hevde at fradrag kun gjelder uføre som har fått denne status innvilget av spanske helsemyndigheter (IMSERSO) eller Autonomt fellesskap (dette refererer til de 17 regioner i Spania)  Du kan lese mer her; Uførebevis Tributaria

    Jeg har sendt spørsmål til EU om hvorvidt Spania kan nekte å godta uførebevis fra Norge. Jeg siterer utdraget av svaret her, oversatt fra engelsk til norsk;

    "EU-domstolen har konsekvent slått fast at likebehandlingsregelen som er fastsatt i EU-lover ikke bare forbyr åpenlyst diskriminering på grunn av nasjonalitet, men også alle skjulte former for diskriminering, som ved anvendelse av andre utpregende kriterier faktisk fører til samme resultat"

    Dette betyr i praksis at Spania ikke har lov til å benytte regelverket fra spanske helsemyndighetene til å nekte skattefradrag, de må godta Uførebeviset fra et annet medlemsland i EU (gjelder også EØS).
  3. Spania anerkjenner ikke artikkel 18 (som omhandler eksport av trygd) og 25 (som omhandler diskriminering) i skatteavtalen mellom Spania og Norge. Les mer om dette på side 5 Skatteavtale mellom Norge og Spania.
  4. Noen har fått sitt Uførebevis avvist med hjemmel i en Høyesterettsdom fra 14. mars 2019 hvor en person fra Sveits ikke fikk godkjent sitt Uførebevis. Denne dommen kan ikke benyttes i forhold til norske borgere ettersom våre trygdeordninger er ulike og fordi Høyesterett ikke har vurdert EU reglementet, dvs. bestemmelser i Trygdeforordningen. Noen revisorer ber sine norske klienter skrive under på en erklæring vedrørende dette. Ikke gjør det, bytt revisor!
I min sak er det slik at Tributaria anser min uføretrygd som en privat pensjon, de godtar ikke uførebeviset, pkt 1. over. Når det gjelder pkt 2 og 3 har jeg klaget til Tributaria med henvisning til de nevnte lover. Jeg har nå fått medhold i at de må godkjenne norsk dokumentasjon. Imidlertid er det norske uførebeviset, som nevnt i pkt. 1, fortsatt mangelfullt. Jeg har sendt et varsel om dette til norske myndigheter, her viser jeg til detaljert informasjon og lover, du kan lese varselet ved å Klikke her. Jeg har fått et bedre uførebevis enn jeg fikk i første omgang, men jeg jobber fortsatt med å samle tilstrekkelig dokumentasjon til min egen skattesak. Jeg kommer tilbake med mer informasjon  (dette er sist oppdatert 28. januar 2020.)

 * Selve skattefradraget for gradert ufør er vanskelig å finne frem til, jeg må ta et forbehold om beløpene er korrekt. Jeg fant dette hos Price Waterhouse Cooper (PwC) som er et internasjonalt anerkjent revisjonsselskap. Du finner informasjon her; PwC Skattefradrag i Spania

Skatt av pensjon

Dette er mine tolkninger av informasjonen jeg finner, husk at du alltid må konsultere profesjonelle.

Inntekten du har fra Norge fremkommer av årsoppgavene dine, husk at du også skal betale skatt av private pensjonsordninger. Når du trekker fra Trygdeavgiften får du beløpet du skal betale skatt av.
Om du har annen inntekt utover pensjon som skal skattes til Spania tilkommer disse. Husk at du også skal betale andre skatter som formue- og eiendomskatt, men dette omtaler jeg ikke her.

Man får standardfradag på inntekt som følger;
Under 65 år, 5.550 Euro
Over 65 år, 6.700 Euro
Over 75 år, 8,100 Euro

I tillegg kan man få særfradrag for utgifter etter spesielle regler. Man kan også få fradrag for ektefeller som er uføre eller har lav inntekt.

Skattesatsene er delt i to, en regional og en nasjonal del.
Følg linken for informasjon fra EU; EU om skatt i Spania
Jeg bruker imidlertid en tabell hvor satsene er lagt sammen, vær oppmerksom på at det er regionale forskjeller.; Du finner kilden her  Spania Accounts

I tabellen i linken over fremkommer det hva du skal betale for de ulike inntektstegene. Du skal ikke betale 45% skatt på hele beløpet om du har inntekt over 60.000 Euro. Derfor må du regne ut for hvert steg.

Etter beste evne har jeg laget et eksempel på en inntekt på 30.000 Euro.

Pensjon30000
minus Trygdeavgift1530
Inntekt28470
minus Fradrag (65 til 75 år)7600
Skattbar inntekt20870
Skatt opptil 12450 er 19% = skatt av 124502365
dereter opp til 20200 er 24% = skatt av 77501860
deretter opp till 35.200 er 30% = skatt av 670201
Sum skatt EURO4426

Tilsvarende ville du i Norge hatt en skatt på ca. 37 000 NOK

Om man har lønnsinntekt utover pensjon betaler man 30% av denne.
Husk at du må ta andre forhold med i beregningen, formue, eiendom etc.

Skatt av vanlig inntekt

Jeg har her gjort et regnestykke for en vanlig arbeidstaker ihht ovennvente kilder.

Lønn 40000
minus Trygdeavgift 3280
Inntekt 36720
minus Fradrag under 65 5500
Skattbar inntekt 31220
Skatt opptil 12450 er 19% = skatt av 12450 2365
dereter opp til 20200 er 24% = skatt av 7750 1860
deretter opp till 35.200 er 30% = skatt av 11020 3306
Sum skatt EURO 7531

Tilsvarende skatt i Norge med minstefradrag ville vært ca 96 000 NOK

Har du spørsmål til ovenstående send en melding til retning.syd@gmail.com